Een bekend misverstand over bewind is dat je niets meer over je geld te zeggen hebt als je onder bewind staat.
Het antwoord op deze vraag is zowel ja als nee.
Je zoekt namelijk zelf een bewindvoerder waar je mee wil samenwerken. Samen met de bewindvoerder maak je afspraken over je geld. Deze afspraken schrijf je op in het Plan van Aanpak. Je spreek samen af hoeveel geld je per week te besteden hebt. Dit is je leefgeld. En dat kun je besteden zoals jij wilt.
De rechter benoemt vervolgens de bewindvoerder.
Het Plan van Aanpak
In het plan van aanpak staat hoe de bewindvoerder jouw financiële zaken gaat beheren. Je schrijft op wat de bewindvoerder gaat doen om inkomsten en uitgaven te optimaliseren. Daarnaast schrijf je op hoe jullie aan de slag gaan met je (niet) problematische schulden. Welke schulden er zijn en voor welke schulden ga je een regeling afspreken. Dit schrijf je op in het Aanvullend Plan van Aanpak.
Verder leg je alle afspraken schriftelijk in het plan van aanpak vast die van belang zijn voor het bewind. Zoals afspraken over communicatielijnen: hoe en hoe vaak is er contact. Ook spreek je met je bewindvoerder spaardoelen af en maak je afspraken over vakantiegeld en kinderbijslag.
Tijdens het bewind heb je toestemming van je bewindvoerder nodig om overeenkomsten te sluiten.
Je kunt dus niet zomaar spullen kopen of verkopen, of een nieuw telefoonabonnement afsluiten, of een huurovereenkomst sluiten. Voor het kopen van eten en drinken, kleding, verzorgingsproducten van je leefgeld heb je uiteraard geen toestemming nodig. Dit bepaal je helemaal zelf.
Meer weten? Neem contact met ons op!